Veľká noc, ako sviatok umučenia a vzkriesenia, patrí k základným kresťanským pohyblivým sviatkom. Ostatné pohyblivé sviatky sa odvodzujú vždy od dátumu veľkonočnej nedele. Podľa cirkevnej histórie pripadlo utrpenie Kristovo na obdobie, ktoré nasledovalo po jarnej rovnodennosti a súčasne mu predchádzal jarný spln mesiaca. Veľkonočná nedeľa sa preto oslavuje vždy prvú nedeľu po prvom jarnom splne.














Hrnčekový recept na veľkonočný medovníkový domček
Do hrnca dáme:
- 1 štamperlík vody
- 2 celé vajcia
- 2 žĺtky (bielky necháme na zdobenie)
- 1 kávová lyžička škorice
- 1 kávová lyžička perníkového korenia
- 2 polievkové lyžice Granka alebo kakaa
- 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
- 2 polievkové lyžice medu
- 1 štamperlík oleja
- 1 šálka cukru (šálka je 250ml)
Všetko premiešame a necháme zovrieť nad parou. Necháme 10 minút vychladnúť a postupne pridávame 3 šálky hladkej múky. Spracujeme a cesto necháme odpočívať 30 minút pod utierkou. Rozvaľkáme na 0,5 cm a vykrajujeme medovníky. Dáme na vymastený plech a pečieme 5 – 7 minút na 180 °C. Po vybratí z rúry potrieme celým vajcom. Ak chceme červené medovníky primiešame do vajca trochu potravinárskeho farbiva.
Sneh na zdobenie:
Vyšľaháme dva bielky, pridáme pol kávovej lyžičky kyseliny citrónovej alebo citrónovej šťavy, aby sneh bol biely. Lyžičku Solamylu, aby sa sneh neroztekal a postupne pridávame 2 šálky bezhrudkového práškového cukru.