
















Hubový guláš so zemiakovým pyré
- olej
- 1 miska cibule (miska má 0,5 l)
- soľ
- 2 misky húb (miska má 0,5 l)
- 1 miska vody (miska má 0,5 l)
- 1 dl paradajkového pretlaku
- sladká paprika
- mleté korenie
- gulášové korenie
- štipľavá paprika
- vegeta alebo hubové korenie
Všetko premiešame, necháme 30 min. dusiť a pridáme:
- majorán
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
Zemiakové pyré:
- zemiaky
- mlieko
- maslo
- soľ
- 2 strúčiky cesnaku
- vňať a paprika na ozdobu
Lievance s ovocnou penou
• 3 vajcia
• 3 PL kryštálového cukru
• 1 hrnček polohrubej múky (hrnček má 250 ml)
• 1 hrnček acidofilného mlieka (hrnček má 250 ml)
• štipka soli
• 1 pohárik džemu (200 ml)
• ovocie na ozdobu
Perky
- 1 šálka vody (šálka 250 ml)
- 1 rožok
- 2 šálky hladkej múky
- 1 štamperlík oleja
- soľ
- 1 slivkový lekvár
Posýpka:
Na oleji alebo masle opražíme pol šálky strúhanky a pol šálky cukru.
Avokádový šalát pre 2 osoby
- 500 g kuracích pŕs
- 2 ks avokáda
- 1 menší ľadový šalát (alebo polovica veĺkého)
- 1 strúčik cesnaku
- 2 hrste orechov
- 2 hrste slnečnicových semiačok
- 2 hrianky
- nadrhnutý syr
- pár kvapiek citróna
Marináda na kuracie prsia
- 2 vajcia
- štamperlík olivového oleja
- soľ, vegeta, kari korenie a bylinky podľa chuti
- 3 malé lyžičky Solamylu
Medová poleva
- 2 polievkové lyžice medu
- 1 polievková lyžica Dijonskej horčice
Diétny vianočný šalát
- 1 kg zemiakov
- 2 stredne veľké cibule
- 1 sterilizovaný hrášok
- 2 kyslé smotany (1 smotana 180g)
- 3 kyslé uhorky
- hrsť zaváranej kapie
- 1 polievková lyžica medu
- 3 citróny (šťava)
- 1 kávová lyžička soli
- štipka mletého čierneho korenia
Na ozdobu:
- čierne olivy
- diétna saláma
Nepečené vianočné šišky
- 1 balíček čokoládových mušličiek do mlieka
- 300 g sušienok Indián
- 3 PL medu
- 2 balíčky vanilkového cukor
- 200 g masla
- 6 PL džemu
- práškového cukru na ozdobu
Masu dáme na 30. min. do chladničky a následne tvarujeme do tvaru kužeľa, do ktorého napichujeme čokoládové mušličky. Šišky posypeme práškovým cukrom.
Pikant
Recept na 10 pohárov s objemom 2 dcl a 4 poháre s objemom 3 dcl
- 3 kg papriky
- 1 kg rajčín
- 10 strúčikov cesnaku
- 10 feferónov
- 1 šálka cukru (250 ml)
- 1 šálka octu (250 ml)
- 1/2 šálky oleja
- 1 Deko
Všetko necháme 20 min. podusiť. Pridáme jedno Deko a necháme dusiť 40 min. Ak chceme pikant hustejší, odoberieme šťavu. Po rozmixovaní naplníme masu do pohárov a sterilizujeme 20 min. v pare.
Tekvicová majonéza
- 1 kg tekvice alebo cukety bez jadierok
- 1 cibuľa
- 2 – 3 pálivé papriky alebo feferónky
- 4 – 5 strúčikov cesnaku
- 1/2 šálky oleja (130 ml)
- 2 malé lyžičky soli
- 1 malá lyžička mletého čierneho korenia
Všetko 1 h. podusíme a následne pridáme:
- 2 veľké lyžice cukru
- 3 veľké lyžice plnotučnej horčice
- 2 štamperlíky octu
Masu rozmixujeme a podľa chuti môžeme pridať soľ alebo cukor. Ak chceme masu hustejšiu, po udusení tekvice zlejeme vodu. Naplníme do pohárov a sterilizujeme 15 min. na 80 °C.
Pudingová vianočka
Cesto:
- 5 šálok polohrubej múky (šálka je 250ml)
- 1 kocka kvasníc
- 3 lyžice oleja
- 1/2 šálky cukru
- 2 šálky mlieka
- 1 lyžička soli
Všetko spolu vypracujeme a necháme vykysnúť.
Plnka:
- 3 zlaté klasy
- 4 lyžice kakaa
- 3 šálky mlieka
- 1/2 šálky cukru
- 1 malé maslo
Postup:
Uvaríme si puding, maslo v ňom necháme stopiť a rozmixujeme. Cesto si rozdelíme na 8 bochníkov, rozvaľkáme a plníme pudingom. Spletieme do vrkočov a potrieme žĺtkom s vodou. Po upečení potrieme cukrovou vodou. Pečieme na 180°C.
Domáca treska
Recept
• 800 g rybieho filé
• 3 cibule
• 3 mrkvy
• 1/2 šálky octu
• 1/2 lyžičky mletého korenia
• 1 veľký biely jogurt (375g) alebo kyslá smotana
• 3 lyžice horčice
• 1 lyžica cukru
• 1/2 štamperlíka octu
• bobkový list
• soľ podľa chuti
• zelenina na ozdobu
Postup:
Rozmrazené filé varíme 15 minút v jednom litri vody, kde pridáme pol šálky octu a bobkový list. Zároveň si uvaríme 3 mrkvy a vychladnuté nastrúhame. Pridáme nakrájanú cibuľu a rybu. Dochutíme horčicou, jogurtom, soľou, cukrom, octom a korením. Ozdobíme zeleninou.
Rýchla rajčinová polievka
Príprava
- olivový olej
- 1 cibuľa
- 2 cesnaky
- soľ
- kari korenie
- 2 litre vody
- 3 lyžice ryže alebo ovsených vločiek
- domáci kečup alebo pretlak (ak nemáme domáci, tak môžeme dochutiť)
- môžeme pridať posekanú bazalku, kôpor, cíbiky, žeruchu alebo tekvicové a slnečnicové zrniečka
Nanuková torta
Priemer torty: 25 cm
Piškóta:
• 3 vajcia
• 1 šálka polohrubej múky (šálka 250 ml)
• 1/2 šálky cukru
• 1/2 prášku do pečiva
• 1/2 šálky oleja
• 1/2 šálky mlieka
Plnka:
• 2 šálky mlieka
• 2 zlaté klasy
• 2 lyžice cukru
• 1 vanilkový cukor
• 2 kyslé smotany (po 200g)
• 1 tvarohDžem na potretie piškóty, 1 balík piškót, 2 balíky trubičiek, káva, rum, 2 banány, 1 šľahačková smotana + 1 stužovač. Granko na ozdobu.
Postup:
Piškótu pečieme 18 minút na 180°. Upečenú necháme chvíľu vychladnúť a po celom obvode odrežeme 1 cm. Do vzniknutého priestoru ukladáme trubičky (46 ks). Piškótu natrieme džemom a pridáme polovicu plnky. Uvaríme si jednu šálku kávy, precedíme ju a pridáme 1 štamperlík rumu. Piškóty namáčame do kávy a ukladáme na tortu. Pridáme na kolieska nakrájané banány a ďalšiu vrstvu plnky. Šľahačku vyšľaháme so stužovačom a natrieme. Posypeme Grankom alebo nastrúhanou čokoládou. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dáme do chladničky aspoň na 2 – 3 hodiny. Keď stuhne, odopneme okraj formy a okolo trubičiek uviažeme mašľu.
Valentínske fánky
Recept:
• 3 šálky hladkej múky (400g)
• 330 g kyslej smotany alebo jogurtu
• 1/2 lyžičky soli
• 1/2 balenia prášku do pečiva
• 1 štamperlík oleja
• 1 štamperlík rumu
• 1 štamperlík cukru
• 2 žĺtky
Postup:
Vymiesené cesto necháme hodinu odpočívať. Fánky krátko opekáme na oleji. Na záver ich poprášime práškovým cukrom.
Plnená topenička
Príprava pre 2 osoby:
• 2 krajce chleba
• 2 vajcia
• soľ
• 4 plátky salámy
• 2 plátky syra
• kečup
• zelenina na ozdobu
Zdravá rybacia pomazánka
Recept pre 8 osôb:
• 6 natvrdo uvarených vajec
• 2 konzervy rýb
• 1 Flora maslo 250 g
• 2 polievkové lyžice bieleho jogurtu alebo smotany
• 2 strúčiky cesnaku
• 3 cibuľky
• hrsť semiačok (slnečnicové, tekvicové, orechy, ovsené vločky)
• soľ
• Kari korenie
• zelenina na ozdobu (paprika, paradajka)
Hrnčeková maková bábovka
Príprava
• 3 hrnčeky polohrubej múky (hrnček má 250 ml)
• 1 hrnček práškového cukru
• pol hrnčeka oleja
• 1 hrnček mlieka
• 1 hrnček pomletého maku
• pol vrecúška prášku do pečiva
• 4 nahrubo nastrúhané jablká
• 3 celé vajcia
Pečieme 45 – 55 minút na 180 °C.
Nádievka pre začiatočníkov
Príprava
• 10 rožkov
• 3 dcl mlieka
• 6 vajec
• 8 strúčikov cesnaku
• 2 veľké cibule
• 1 lyžička kari korenia
• 1 lyžička soli
• 1 lyžička oregana
• štipka čierneho mletého korenia
• 20 dkg salámy (šunka alebo diétna)
• 1 dcl oleja
• hrsť petržlenovej vňate alebo pažítky
Varíme 40 minút.
Domáce hrnčekové müsli
Cesto na plech 25×30 cm (9 porcií)
Príprava cesta:
• 2 hrnčeky pomletých ovsených vločiek (hrnček má 250 ml)
• pol šálky kokosového oleja (cca 125 ml)
• 4 žĺtky
• 3 polievkové lyžice medu
Príprava plnky:
• 4 bielky
• 1 polievková lyžica medu
• 1 hrnček pomletých orechov (hrnček má 250 ml)
Plech si potrieme olejom, dáme papier na pečenie. Na papier natiahneme tenkú vrstvu cesta, pridáme 6 nahrubo nastrúhaných jabĺk, posypeme škoricou, vanilkovým cukrom a pridáme plnku. Pečieme 30 minút na 180 °C. Nakoniec prizdobíme a podávame.
Vynikajúca drožďová pomazánka
Príprava na 3 krajce chleba:
• 2 kocky kvasníc (droždia) = 84 g
• 2 vajcia
• 2 polievkové lyžice olivového oleja
• 1 cibuľa
• 1 strúčik cesnaku
• štipka soli
• žerucha
Tofu pomazánka na Valentína
Príprava
• 1 Sójakrém
• 1 údené Tofu
• 1 strúčik cesnaku
• štipka soli
• štipka kari korenia
• štipka Provensálskych byliniek
Všetko rozmixujeme a ozdobíme paprikou v tvare srdiečok.
Medovkový sirup
Recept
• 3 litre medovky
• 3 litre vody
• 1500 g cukru
• 6 citrónov
• 1 malá lyžička kyseliny citrónovej
Postup:
Listy medovky varíme v 3 litroch vody 30 minút. Odstavíme a necháme lúhovať 2 hodiny.
Potom scedíme, pridáme 1500 g cukru a varíme 20 minút. Na konci varenia pridáme šťavu zo 6 citrónov a tiež lyžičku kyseliny citrónovej. Vychladnutý sirup nalejeme do fliaš a skladujeme v chlade.
Liečivé účinky medovky:
čerstvé pomliaždené listy prikladáme na uštipnuté miesta hmyzom, čaj pomáha pri chronických bronchiálnych kataroch, pri nadúvaní, bolestiach hlavy a upokojuje pri vyčerpaní i depresii. Pridáva sa do ovocných šalátov, nápojov, želatíny atď.
Šalát NEVESTINO ESO
Šalát pre 8 osôb: 8,30 €
• 30 dkg diétnej salámy (jemná saláma alebo šunka)
• 1 konzerva kukurice (340g)
• 1 konzerva ananásu (560g)
• 1 pohár zaváraného zeleru (330g)
• 1 pór
• 5 vajec uvarených natvrdo
• 20 dkg tvrdého syra
• 3 kyslé smotany
• pol lyžičky soli, trošku vegety, trošku pálivej papriky
• 1 celý krájaný chlieb