Kreatívny web ikitka Vám prináša množstvo nápadov a inšpirácií, ale aj recept na každý deň. Zdravé nátierky, sladké dezerty a všeličo iné, čo poteší Vaše chuťové poháriky.















Recepty vo videách
Domáca pizza z domácej piecky
Recept na 6 – 7 porcií
CESTO
- 500 ml vlažnej vody
- 2 malé lyžičky sušeného droždia
- 1 malá lyžička medu
- 800 g hladkej múky
- 1 malá lyžička soli
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- štipka mletej rasce
Cesto necháme v chladničke 24 hodín.
NA CESTO PRIDÁME
- domáci kečup alebo paradajkový pretlak
- bylinky na pizzu
- kukuricu
- šunku
- syr
- salámu
- nastrúhaný syr
Zeleninová polievka
na oleji osmažíme pór a pridáme:
- 3 mrkvy
- 3 petržleny
- 1 zeler
- soľ
- vegetu
- karfiol
- prípadne feferónkuzalejeme vodou a pridáme:
- 1 papriku
- 1 cibuľu
- ozdobnú zeleninu
polievku necháme variť, dochutíme a pridáme slíže
Cuketové taštičky
- cuketa
- mozzarella
- šunka
obalíme v:
- múka
- vajce
- zmes strúhanky a syra (2 šálky strúhanky, 2 šálky údeného syra)
Pečieme 45 min. / 180 °C.
omáčka:
- 2 kyslé smotany
- horčica
- cukor
- soľ
- cesnak
- cibuľa
Pridáme hrianky a ozdobíme čerstvou zeleninou.
Hrnčeková pizza
Cesto:
- 1 šálka teplej vody (250 ml)
- 1 čajová lyžička cukru
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 kocky droždia
- 1 vajce
- 1 štamperlík oleja
- 2,5 šálky hladkej múky (625 ml)
- 1 strúčik cesnaku
Cesto necháme 30 minút vykysnúť.
Ďalej potrebujeme:
- kečup
- korenie na pizzu
- saláma
- klobása
- kukurica
- plátkový syr
- zelenina na ozdobu
Pizzu pečieme 25 minút na 180 °C.
Nevarený nealko punč
- pomleté šípky
- jablká so šupkami
- 3 litre vriacej vody
necháme hodinu luhovať a precedíme
- pridáme mrazené ovocie, ktoré rozmixujeme a precedíme
- pridáme 2 – 3 citróny – šťava
- citrusové ovocie
- med
Hubový guláš so zemiakovým pyré
- olej
- 1 miska cibule (miska má 0,5 l)
- soľ
- 2 misky húb (miska má 0,5 l)
- 1 miska vody (miska má 0,5 l)
- 1 dl paradajkového pretlaku
- sladká paprikamleté korenie
- gulášové korenie
- štipľavá paprika
- vegeta alebo hubové korenie
Všetko premiešame, necháme 30 min. dusiť a pridáme
- majorán
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
Zemiakové pyré
- zemiaky
- mlieko
- maslo
- soľ
- 2 strúčiky cesnaku
- vňať a paprika na ozdobu
Lievance s ovocnou penou
Cesto na lievance
- 3 vajcia (oddelíme žĺtky a bielky)
- 3 PL kryštálového cukru
- 3 štipku soli
- 1 hrnček acidofilného mlieka (hrnček má 250 ml)
- 1 hrnček polohrubej múky (hrnček má 250 ml)
Vymiešame 3 bielky na sneh a polovicu vmiešame do cesta.
Ovocná pena
- polovica snehu z bielok
- 1 pohárik džemu (200 ml)
Penu dáme do chladničky. Ak máte obavy zo surového vajíčka, penu môžete vyšľahať nad parou.
Upečené lievance naplníme džemom Navrch dáme ovocnú penu a ozdobíme ovocím.
Perky / pirohy
- 1 šálka vody (šálka 250 ml)
- 1 rožok
- 2 šálky hladkej múky
- 1 štamperlík oleja
- soľ
- 1 slivkový lekvárPosýpka
Posýpka
Na oleji alebo masle opražíme pol šálky strúhanky a pol šálky cukru.
Avokádový šalát (2 porcie)
- 500 g kuracích pŕs
- 2 ks avokáda
- 1 menší ľadový šalát (alebo polovica veľkého)
- 1 strúčik cesnaku
- 2 hrste orechov
- 2 hrste slnečnicových semiačok
- 2 hrianky
- nadrhnutý syr
- pár kvapiek citróna
Marináda na kuracie prsia
- 2 vajcia
- štamperlík olivového oleja
- soľ, vegeta, kari korenie a bylinky podľa chuti
- 3 malé lyžičky Solamylu
Medová poleva
- 2 polievkové lyžice medu
- 1 polievková lyžica Dijonskej horčice
Diétny vianočný šalát
- 1 kg zemiakov
- 2 stredne veľké cibule
- 1 sterilizovaný hrášok
- 2 kyslé smotany (1 smotana 180g)
- 3 kyslé uhorky
- hrsť zaváranej kapie
- 1 polievková lyžica medu
- 3 citróny (šťava)
- 1 kávová lyžička soli
- štipka mletého čierneho korenia
Na ozdobu
- čierne olivy
- diétna saláma
Nepečené vianočné šišky
- 1 balíček čokoládových mušličiek do mlieka
- 300 g sušienok Indián
- 3 PL medu
- 2 balíčky vanilkového cukor
- 200 g masla
- 6 PL džemu
- práškového cukru na ozdobu
Masu dáme na 30. min. do chladničky a následne tvarujeme do tvaru kužeľa, do ktorého napichujeme čokoládové mušličky. Šišky posypeme práškovým cukrom.
Pikant
Recept na 10 pohárov s objemom 2 dcl a 4 poháre s objemom 3 dcl
- 3 kg papriky
- 1 kg rajčín
- 10 strúčikov cesnaku
- 10 feferónov
- 1 šálka cukru (250 ml)
- 1 šálka octu (250 ml)
- 1/2 šálky oleja
- 1 Deko
Všetko necháme 20 min. podusiť. Pridáme jedno Deko a necháme dusiť 40 min. Ak chceme pikant hustejší, odoberieme šťavu. Po rozmixovaní naplníme masu do pohárov a sterilizujeme 20 min. v pare.
Tekvicová majonéza
- 1 kg tekvice alebo cukety bez jadierok
- 1 cibuľa
- 2 – 3 pálivé papriky alebo feferónky
- 4 – 5 strúčikov cesnaku
- 1/2 šálky oleja (130 ml)
- 2 malé lyžičky soli
1 malá lyžička mletého čierneho korenia
Všetko 1 h. podusíme a následne pridáme
- 2 veľké lyžice cukru
- 3 veľké lyžice plnotučnej horčice
- 2 štamperlíky octu
Masu rozmixujeme a podľa chuti môžeme pridať soľ alebo cukor. Ak chceme masu hustejšiu, po udusení tekvice zlejeme vodu. Naplníme do pohárov a sterilizujeme 15 min. na 80 °C.
Pudingová vianočka
Cesto
- 5 šálok polohrubej múky (šálka je 250ml)
- 1 kocka kvasníc
- 3 lyžice oleja
- 1/2 šálky cukru
- 2 šálky mlieka
- 1 lyžička soli
Všetko spolu vypracujeme a necháme vykysnúť.
Plnka
- 3 zlaté klasy
- 4 lyžice kakaa
- 3 šálky mlieka
- 1/2 šálky cukru
- 1 malé maslo
Uvaríme si puding, maslo v ňom necháme stopiť a rozmixujeme. Cesto si rozdelíme na 8 bochníkov, rozvaľkáme a plníme pudingom. Spletieme do vrkočov a potrieme žĺtkom s vodou. Po upečení potrieme cukrovou vodou. Pečieme na 180°C.
Domáca treska
- 800 g rybieho filé
- 3 cibule
- 3 mrkvy
- 1/2 šálky octu
- 1/2 lyžičky mletého korenia
- 1 veľký biely jogurt (375g) alebo kyslá smotana
- 3 lyžice horčice
- 1 lyžica cukru
- 1/2 štamperlíka octu
- bobkový list
- soľ podľa chuti
- zelenina na ozdobu
Rozmrazené filé varíme 15 minút v jednom litri vody, kde pridáme pol šálky octu a bobkový list. Zároveň si uvaríme 3 mrkvy a vychladnuté nastrúhame. Pridáme nakrájanú cibuľu a rybu. Dochutíme horčicou, jogurtom, soľou, cukrom, octom a korením. Ozdobíme zeleninou.
Rýchla rajčinová polievka
- olivový olej
- 1 cibuľa
- 2 cesnaky
- soľ
- kari korenie
- 2 litre vody
- 3 lyžice ryže alebo ovsených vločiek
- domáci kečup alebo pretlak (ak nemáme domáci, tak môžeme dochutiť)
- môžeme pridať posekanú bazalku, kôpor, cíbiky, žeruchu alebo tekvicové a slnečnicové zrniečka
Nanuková torta
Priemer torty: 25 cm
Piškóta
- 3 vajcia
- 1 šálka polohrubej múky (šálka 250 ml)
- 1/2 šálky cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/2 šálky oleja
- 1/2 šálky mlieka
Plnka
- 2 šálky mlieka
- 2 zlaté klasy
- 2 lyžice cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 kyslé smotany (po 200g)
- 1 tvaroh
- Džem na potretie piškóty, 1 balík piškót, 2 balíky trubičiek, káva, rum, 2 banány, 1 šľahačková smotana + 1 stužovač. Granko na ozdobu.
Piškótu pečieme 18 minút na 180°. Upečenú necháme chvíľu vychladnúť a po celom obvode odrežeme 1 cm. Do vzniknutého priestoru ukladáme trubičky (46 ks). Piškótu natrieme džemom a pridáme polovicu plnky. Uvaríme si jednu šálku kávy, precedíme ju a pridáme 1 štamperlík rumu. Piškóty namáčame do kávy a ukladáme na tortu. Pridáme na kolieska nakrájané banány a ďalšiu vrstvu plnky. Šľahačku vyšľaháme so stužovačom a natrieme. Posypeme Grankom alebo nastrúhanou čokoládou. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dáme do chladničky aspoň na 2 – 3 hodiny. Keď stuhne, odopneme okraj formy a okolo trubičiek uviažeme mašľu.
Valentínske fánky
- 3 šálky hladkej múky (400g)
- 330 g kyslej smotany alebo jogurtu
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- 1 štamperlík oleja
- 1 štamperlík rumu
- 1 štamperlík cukru
- 2 žĺtky
Vymiesené cesto necháme hodinu odpočívať. Fánky krátko opekáme na oleji. Na záver ich poprášime práškovým cukrom.
Plnená topenička
Recept pre 2 osoby
- 2 krajce chleba
- 2 vajcia
- soľ
- 4 plátky salámy
- 2 plátky syra
- kečup
- zelenina na ozdobu
Zdravá rybacia pomazánka
Recept pre 8 osôb
- 6 natvrdo uvarených vajec
- 2 konzervy rýb
- 1 Flora maslo 250 g
- 2 polievkové lyžice bieleho jogurtu alebo smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 cibuľky
- hrsť semiačok (slnečnicové, tekvicové, orechy, ovsené vločky)
- soľ
- kari korenie
- zelenina na ozdobu (paprika, paradajka)
Hrnčeková maková bábovka
- 3 hrnčeky polohrubej múky (hrnček má 250 ml)
- 1 hrnček práškového cukru
- pol hrnčeka oleja
- 1 hrnček mlieka
- 1 hrnček pomletého maku
- pol vrecúška prášku do pečiva
- 4 nahrubo nastrúhané jablká
- 3 celé vajcia
Pečieme 45 – 55 minút na 180 °C.
Nádievka pre začiatočníkov
- 10 rožkov
- 3 dcl mlieka
- 6 vajec
- 8 strúčikov cesnaku
- 2 veľké cibule
- 1 lyžička kari korenia
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička oregana
- štipka čierneho mletého korenia
- 20 dkg salámy (šunka alebo diétna)
- 1 dcl oleja
- hrsť petržlenovej vňate alebo pažítky
Varíme 40 minút.
Recept na domáce hrnčekové müsli
Cesto na plech 25×30 cm (9 porcií)
Príprava cesta
- 2 hrnčeky pomletých ovsených vločiek (hrnček má 250 ml)
- pol šálky kokosového oleja (cca 125 ml)
- 4 žĺtky
- 3 polievkové lyžice medu
Príprava plnky
- 4 bielky
- 1 polievková lyžica medu
- 1 hrnček pomletých orechov (hrnček má 250 ml)
Plech si potrieme olejom, dáme papier na pečenie. Na papier natiahneme tenkú vrstvu cesta, pridáme 6 nahrubo nastrúhaných jabĺk, posypeme škoricou, vanilkovým cukrom a pridáme plnku. Pečieme 30 minút na 180 °C. Nakoniec prizdobíme a podávame.
Drožďová pomazánka
Príprava na 3 krajce chleba
-
-
- 2 kocky kvasníc (droždia) = 84 g
- 2 vajcia
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- štipka soli
- žerucha
-
Tofu pomazánka na Valentína
-
-
- 1 Sójakrém
- 1 údené Tofu
- 1 strúčik cesnaku
- štipka soli
- štipka kari korenia
- štipka Provensálskych byliniek
-
Všetko rozmixujeme a ozdobíme paprikou v tvare srdiečok.
Recept na medovkový sirup
-
-
- 3 litre medovky
- 3 litre vody
- 1500 g cukru
- 6 citrónov
- 1 malá lyžička kyseliny citrónovej
-
Listy medovky varíme v 3 litroch vody 30 minút. Odstavíme a necháme lúhovať 2 hodiny.
Potom scedíme, pridáme 1500 g cukru a varíme 20 minút. Na konci varenia pridáme šťavu zo 6 citrónov a tiež lyžičku kyseliny citrónovej. Vychladnutý sirup nalejeme do fliaš a skladujeme v chlade.
Liečivé účinky medovky
Čerstvé pomliaždené listy prikladáme na uštipnuté miesta hmyzom, čaj pomáha pri chronických bronchiálnych kataroch, pri nadúvaní, bolestiach hlavy a upokojuje pri vyčerpaní i depresii. Pridáva sa do ovocných šalátov, nápojov, želatíny atď.
Recept na šalát NEVESTINO ESO
Šalát pre 8 osôb: 8,30 €
-
-
- 30 dkg diétnej salámy (jemná saláma alebo šunka)
- 1 konzerva kukurice (340g)
- 1 konzerva ananásu (560g)
- 1 pohár zaváraného zeleru (330g)
- 1 pór
- 5 vajec uvarených natvrdo
- 20 dkg tvrdého syra
- 3 kyslé smotany
- pol lyžičky soli, trošku vegety, trošku pálivej papriky
- 1 celý krájaný chlieb
-