Medovníky
Betlehem – strih na stiahnutie















Hrnčekový recept na medovníky
Do hrnca dáme:
1 štamperlík vody
2 celé vajcia
2 žĺtky (bielky necháme na zdobenie)
1 kávová lyžička škorice
1 kávová lyžička perníkového korenia
2 polievkové lyžice Granka alebo kakaa
1 kávová lyžička sódy bikarbóny
2 polievkové lyžice medu
1 štamperlík oleja
1 šálka cukru (šálka je 250ml)
Všetko premiešame a necháme zovrieť nad parou. Necháme 10 minút vychladnúť a postupne pridávame 3 šálky hladkej múky. Spracujeme a cesto necháme odpočívať 30 minút pod utierkou. Rozvaľkáme na 0,5 cm a vykrajujeme medovníky. Dáme na vymastený plech a pečieme 5 – 7 minút na 180 °C. Po vybratí z rúry potrieme celým vajcom. Ak chceme červené medovníky primiešame do vajca trochu potravinárskeho farbiva.
Sneh na zdobenie:
Vyšľaháme dva bielky, pridáme pol kávovej lyžičky kyseliny citrónovej alebo citrónovej šťavy, aby sneh bol biely. Lyžičku Solamylu, aby sa sneh neroztekal a postupne pridávame 2 šálky bezhrudkového práškového cukru.
Medovníky (rozpočet na 3 medovníkové chalúpky a zopár medovníkov)
Do hrnca dáme
– 3 lyžice mlieka alebo vody
– 2 celé vajcia
– 2 žĺtky (bielky si necháme na sneh na zdobenie)
– 1 kávová lyžička škorice
– 1 lyžička perníkového korenia
– 2 kopcovité lyžice Granka
– 1 lyžička sódy bikarbóny
– 2 lyžice medu (nie veľa lebo sa lepí cesto)
– 1/2 dcl oleja
– 30 dkg kryštálového cukru
Rúru vyhrejeme na 180 °
Postup:
Toto všetko necháme zovrieť nad parou a vylejeme do vandlíka, kam postupne pridávame 60 dkg hladkej múky špeciál. Vo vandlíku dobre spracujeme, dáme na vymúčenú dosku a ešte spracujeme. Necháme aspoň polhodinu stáť a potom rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Medovníky dáme na vymastený plech a pred pečením potrieme studenou vodou. Pečieme vo vyhriatej rúre 5-7 minút. Keď ich vyberieme, potrieme ich celým vajcom.
Sneh na zdobenie:
Na jeden bielok dáme 25-27 dkg práškového cukru. Pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy a jednu lyžičku Solamylu.