Medovníky





Betlehem – strih na stiahnutie

 


Hrnčekový recept na medovníky

Do hrnca dáme:

1 štamperlík vody

2 celé vajcia

2 žĺtky (bielky necháme na zdobenie)

1 kávová lyžička škorice

1 kávová lyžička perníkového korenia

2 polievkové lyžice Granka alebo kakaa

1 kávová lyžička sódy bikarbóny

2 polievkové lyžice medu

1 štamperlík oleja

1 šálka cukru (šálka je 250ml)

 

Všetko premiešame a necháme zovrieť nad parou. Necháme 10 minút vychladnúť a postupne pridávame 3 šálky hladkej múky. Spracujeme a cesto necháme odpočívať 30 minút pod utierkou. Rozvaľkáme na 0,5 cm a vykrajujeme medovníky. Dáme na vymastený plech a pečieme 5 – 7 minút na 180 °C. Po vybratí z rúry potrieme celým vajcom. Ak chceme červené medovníky primiešame do vajca trochu potravinárskeho farbiva.

Sneh na zdobenie:

Vyšľaháme dva bielky, pridáme pol kávovej lyžičky kyseliny citrónovej alebo citrónovej šťavy, aby sneh bol biely. Lyžičku Solamylu, aby sa sneh neroztekal a postupne pridávame 2 šálky bezhrudkového práškového cukru.


Medovníky (rozpočet na 3 medovníkové chalúpky a zopár medovníkov)

 

Do hrnca dáme

– 3 lyžice mlieka alebo vody

– 2 celé vajcia

– 2 žĺtky (bielky si necháme na sneh na zdobenie)

– 1 kávová lyžička škorice

– 1 lyžička perníkového korenia

– 2 kopcovité lyžice Granka

– 1 lyžička sódy bikarbóny

– 2 lyžice medu (nie veľa lebo sa lepí cesto)

– 1/2 dcl oleja

– 30 dkg kryštálového cukru

Rúru vyhrejeme na 180 °

Postup:

Toto všetko necháme zovrieť nad parou a vylejeme do vandlíka, kam postupne pridávame 60 dkg hladkej múky špeciál. Vo vandlíku dobre spracujeme, dáme na vymúčenú dosku a ešte spracujeme. Necháme aspoň polhodinu stáť a potom rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Medovníky dáme na vymastený plech a pred pečením potrieme studenou vodou. Pečieme vo vyhriatej rúre 5-7 minút. Keď ich vyberieme, potrieme ich celým vajcom.

Sneh na zdobenie:

Na jeden bielok dáme 25-27 dkg práškového cukru. Pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy a jednu lyžičku Solamylu.