Medovníky

medovníky

Video sekcia s názvom Medovníky Vám prináša recept na mäkké medovníkové cesto a jednoduchý  hrnčekový recept na medovníky. Naučíte sa urobiť si sneh na ich zdobenie a dozviete sa veľa o ich dekorovaní. Krok za krokom sa si upečiete, ozdobíte a postavíte medovníkovú chalúpku, podľa niektorej zo šablón, ktoré sú tu len a len pre Vás.





Betlehem – strih na stiahnutie

 


Sneh na zdobenie medovníkov

  • 1 bielok
  • 1/2 malej lyžičky kyseliny citrónovej alebo pár kvapiek citrónu
  • 1 malá lyžička Solamylu
  • 1 šálka Považského práškového cukru (250 ml)

Hrnčekový recept na medovníky

Do hrnca dáme:

  • 1 štamperlík vody
  • 2 celé vajcia
  • 2 žĺtky (bielky necháme na zdobenie)
  • 1 kávová lyžička škorice
  • 1 kávová lyžička perníkového korenia
  • 2 polievkové lyžice Granka alebo kakaa
  • 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 1 štamperlík oleja
  • 1 šálka cukru (šálka je 250ml)

 

Všetko premiešame a necháme zovrieť nad parou. Necháme 10 minút vychladnúť a postupne pridávame 3 šálky hladkej múky. Spracujeme a cesto necháme odpočívať 30 minút pod utierkou. Rozvaľkáme na 0,5 cm a vykrajujeme medovníky. Dáme na vymastený plech a pečieme 5 – 7 minút na 180 °C. Po vybratí z rúry potrieme celým vajcom. Ak chceme červené medovníky primiešame do vajca trochu potravinárskeho farbiva.

Sneh na zdobenie:

Vyšľaháme dva bielky, pridáme pol kávovej lyžičky kyseliny citrónovej alebo citrónovej šťavy, aby sneh bol biely. Lyžičku Solamylu, aby sa sneh neroztekal a postupne pridávame 2 šálky bezhrudkového práškového cukru.

Medovníky (rozpočet na 3 medovníkové chalúpky a zopár medovníkov)

Do hrnca dáme

  • 3 lyžice mlieka alebo vody
  • 2 celé vajcia
  • 2 žĺtky (bielky si necháme na sneh na zdobenie)
  • 1 kávová lyžička škorice
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 2 kopcovité lyžice Granka
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 2 lyžice medu (nie veľa lebo sa lepí cesto)
  • 1/2 dcl oleja
  • 30 dkg kryštálového cukru

Rúru vyhrejeme na 180 °

Postup:

Toto všetko necháme zovrieť nad parou a vylejeme do vandlíka, kam postupne pridávame 60 dkg hladkej múky špeciál. Vo vandlíku dobre spracujeme, dáme na vymúčenú dosku a ešte spracujeme. Necháme aspoň polhodinu stáť a potom rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Medovníky dáme na vymastený plech a pred pečením potrieme studenou vodou. Pečieme vo vyhriatej rúre 5-7 minút. Keď ich vyberieme, potrieme ich celým vajcom.

Sneh na zdobenie:

Na jeden bielok dáme 25-27 dkg práškového cukru. Pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy a jednu lyžičku Solamylu.