Recepty


Perky

  • 1 šálka vody (šálka 250 ml)
  • 1 rožok
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 štamperlík oleja
  • soľ
  • 1 slivkový lekvár

Posýpka:

Na oleji alebo masle opražíme pol šálky strúhanky a pol šálky cukru.

Avokádový šalát pre 2 osoby

  • 500 g kuracích pŕs
  • 2 ks avokáda
  • 1 menší ľadový šalát (alebo polovica veĺkého)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 hrste orechov
  • 2 hrste slnečnicových semiačok
  • 2 hrianky
  • nadrhnutý syr
  • pár kvapiek citróna

Marináda na kuracie prsia

  • 2 vajcia
  • štamperlík olivového oleja
  • soľ, vegeta, kari korenie a bylinky podľa chuti
  • 3 malé lyžičky Solamylu

Medová poleva

  • 2 polievkové lyžice medu
  • 1 polievková lyžica Dijonskej horčice

 

Diétny vianočný šalát

  • 1 kg zemiakov
  • 2 stredne veľké cibule
  • 1 sterilizovaný hrášok
  • 2 kyslé smotany (1 smotana 180g)
  • 3 kyslé uhorky
  • hrsť zaváranej kapie
  • 1 polievková lyžica medu
  • 3 citróny (šťava)
  • 1 kávová lyžička soli
  • štipka mletého čierneho korenia

Na ozdobu:

  • čierne olivy
  • diétna saláma

Nepečené vianočné šišky

• čokoládové mušličky do mlieka
• 300 g nadrhnutých sušienok
• 3 lyžice medu
• 2 balenia vanilkového cukru
• 200 g masla
• 6 lyžíc džemu
• práškový cukor na ozdobu

Masu dáme na 30. min. do chladničky a následne tvarujeme do tvaru kužeľa, do ktorého napichujeme čokoládové mušličky. Šišky posypeme práškovým cukrom.

Pikant

Recept na 10 pohárov s objemom 2 dcl a 4 poháre s objemom 3 dcl

  • 3 kg papriky
  • 1 kg rajčín
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 10 feferónov
  • 1 šálka cukru (250 ml)
  • 1 šálka octu (250 ml)
  • 1/2 šálky oleja
  • 1 Deko

Všetko necháme 20 min. podusiť. Pridáme jedno Deko a necháme dusiť 40 min. Ak chceme pikant hustejší, odoberieme šťavu. Po rozmixovaní naplníme masu do pohárov a sterilizujeme 20 min. v pare.

Tekvicová majonéza

  • 1 kg tekvice alebo cukety bez jadierok
  • 1 cibuľa
  • 2 – 3 pálivé papriky alebo feferónky
  • 4 – 5 strúčikov cesnaku
  • 1/2 šálky oleja (130 ml)
  • 2 malé lyžičky soli
  • 1 malá lyžička mletého čierneho korenia

Všetko 1 h. podusíme a následne pridáme:

  •  2 veľké lyžice cukru
  • 3 veľké lyžice plnotučnej horčice
  • 2 štamperlíky octu

Masu rozmixujeme a podľa chuti môžeme pridať soľ alebo cukor. Ak chceme masu hustejšiu, po udusení tekvice zlejeme vodu. Naplníme do pohárov a sterilizujeme 15 min. na 80 °C.

Pudingová vianočka

Cesto:

  • 5 šálok polohrubej múky (šálka je 250ml)
  • 1 kocka kvasníc
  • 3 lyžice oleja
  • 1/2 šálky cukru
  • 2 šálky mlieka
  • 1 lyžička soli

Všetko spolu vypracujeme a necháme vykysnúť.

Plnka:

  • 3 zlaté klasy
  • 4 lyžice kakaa
  • 3 šálky mlieka
  • 1/2 šálky cukru
  • 1 malé maslo

Postup:

Uvaríme si puding, maslo v ňom necháme stopiť a rozmixujeme. Cesto si rozdelíme na 8 bochníkov, rozvaľkáme a plníme pudingom. Spletieme do vrkočov a potrieme žĺtkom s vodou. Po upečení potrieme cukrovou vodou. Pečieme na 180°C.

Domáca treska

Recept

• 800 g rybieho filé
• 3 cibule
• 3 mrkvy
• 1/2 šálky octu
• 1/2 lyžičky mletého korenia
• 1 veľký biely jogurt (375g) alebo kyslá smotana
• 3 lyžice horčice
• 1 lyžica cukru
• 1/2 štamperlíka octu
• bobkový list
• soľ podľa chuti
• zelenina na ozdobu

Postup:

Rozmrazené filé varíme 15 minút v jednom litri vody, kde pridáme pol šálky octu a bobkový list. Zároveň si uvaríme 3 mrkvy a vychladnuté nastrúhame. Pridáme nakrájanú cibuľu a rybu. Dochutíme horčicou, jogurtom, soľou, cukrom, octom a korením. Ozdobíme zeleninou.

Rýchla rajčinová polievka

Príprava

  • olivový olej
  • 1 cibuľa
  • 2 cesnaky
  • soľ
  • kari korenie
  • 2 litre vody
  • 3 lyžice ryže alebo ovsených vločiek
  • domáci kečup alebo pretlak (ak nemáme domáci, tak môžeme dochutiť)
  • môžeme pridať posekanú bazalku, kôpor, cíbiky, žeruchu alebo tekvicové a slnečnicové zrniečka

Nanuková torta

Priemer torty: 25 cm

Piškóta:
• 3 vajcia
• 1 šálka polohrubej múky (šálka 250 ml)
• 1/2 šálky cukru
• 1/2 prášku do pečiva
• 1/2 šálky oleja
• 1/2 šálky mlieka

Plnka:
• 2 šálky mlieka
• 2 zlaté klasy
• 2 lyžice cukru
• 1 vanilkový cukor
• 2 kyslé smotany (po 200g)
• 1 tvarohDžem na potretie piškóty, 1 balík piškót, 2 balíky trubičiek, káva, rum, 2 banány, 1 šľahačková smotana + 1 stužovač. Granko na ozdobu.

Postup:
Piškótu pečieme 18 minút na 180°. Upečenú necháme chvíľu vychladnúť a po celom obvode odrežeme 1 cm. Do vzniknutého priestoru ukladáme trubičky (46 ks). Piškótu natrieme džemom a pridáme polovicu plnky. Uvaríme si jednu šálku kávy, precedíme ju a pridáme 1 štamperlík rumu. Piškóty namáčame do kávy a ukladáme na tortu. Pridáme na kolieska nakrájané banány a ďalšiu vrstvu plnky. Šľahačku vyšľaháme so stužovačom a natrieme. Posypeme Grankom alebo nastrúhanou čokoládou. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dáme do chladničky aspoň na 2 – 3 hodiny. Keď stuhne, odopneme okraj formy a okolo trubičiek uviažeme mašľu.

Valentínske fánky

Recept:

• 3 šálky hladkej múky (400g)
• 330 g kyslej smotany alebo jogurtu
• 1/2 lyžičky soli
• 1/2 balenia prášku do pečiva
• 1 štamperlík oleja
• 1 štamperlík rumu
• 1 štamperlík cukru
• 2 žĺtky

Postup:

Vymiesené cesto necháme hodinu odpočívať. Fánky krátko opekáme na oleji. Na záver ich poprášime práškovým cukrom.

Plnená topenička

Príprava pre 2 osoby:

• 2 krajce chleba
• 2 vajcia
• soľ
• 4 plátky salámy
• 2 plátky syra
• kečup
• zelenina na ozdobu

Zdravá rybacia pomazánka

Recept pre 8 osôb:

• 6 natvrdo uvarených vajec
• 2 konzervy rýb
• 1 Flora maslo 250 g
• 2 polievkové lyžice bieleho jogurtu alebo smotany
• 2 strúčiky cesnaku
• 3 cibuľky
• hrsť semiačok (slnečnicové, tekvicové, orechy, ovsené vločky)
• soľ
• Kari korenie
• zelenina na ozdobu (paprika, paradajka)

Hrnčeková maková bábovka

Príprava

• 3 hrnčeky polohrubej múky (hrnček má 250 ml)
• 1 hrnček práškového cukru
• pol hrnčeka oleja
• 1 hrnček mlieka
• 1 hrnček pomletého maku
• pol vrecúška prášku do pečiva
• 4 nahrubo nastrúhané jablká
• 3 celé vajcia

Pečieme 45 – 55 minút na 180 °C.

Nádievka pre začiatočníkov

Príprava

• 10 rožkov
• 3 dcl mlieka
• 6 vajec
• 8 strúčikov cesnaku
• 2 veľké cibule
• 1 lyžička kari korenia
• 1 lyžička soli
• 1 lyžička oregana
• štipka čierneho mletého korenia
• 20 dkg salámy (šunka alebo diétna)
• 1 dcl oleja
• hrsť petržlenovej vňate alebo pažítky

Varíme 40 minút.

Domáce hrnčekové müsli

Cesto na plech 25×30 cm (9 porcií)

Príprava cesta:
• 2 hrnčeky pomletých ovsených vločiek (hrnček má 250 ml)
• pol šálky kokosového oleja (cca 125 ml)
• 4 žĺtky
• 3 polievkové lyžice medu

Príprava plnky:
• 4 bielky
• 1 polievková lyžica medu
• 1 hrnček pomletých orechov (hrnček má 250 ml)

Plech si potrieme olejom, dáme papier na pečenie. Na papier natiahneme tenkú vrstvu cesta, pridáme 6 nahrubo nastrúhaných jabĺk, posypeme škoricou, vanilkovým cukrom a pridáme plnku. Pečieme 30 minút na 180 °C. Nakoniec prizdobíme a podávame.

Vynikajúca drožďová pomazánka

Príprava na 3 krajce chleba:

• 2 kocky kvasníc (droždia) = 84 g
• 2 vajcia
• 2 polievkové lyžice olivového oleja
• 1 cibuľa
• 1 strúčik cesnaku
• štipka soli
• žerucha

Tofu pomazánka na Valentína

Príprava

• 1 Sójakrém
• 1 údené Tofu
• 1 strúčik cesnaku
• štipka soli
• štipka kari korenia
• štipka Provensálskych byliniek

Všetko rozmixujeme a ozdobíme paprikou v tvare srdiečok.

Medovkový sirup

Recept

• 3 litre medovky
• 3 litre vody
• 1500 g cukru
• 6 citrónov
• 1 malá lyžička kyseliny citrónovej

Postup:

Listy medovky varíme v 3 litroch vody 30 minút. Odstavíme a necháme lúhovať 2 hodiny.
Potom scedíme, pridáme 1500 g cukru a varíme 20 minút. Na konci varenia pridáme šťavu zo 6 citrónov a tiež lyžičku kyseliny citrónovej. Vychladnutý sirup nalejeme do fliaš a skladujeme v chlade.

Liečivé účinky medovky:

čerstvé pomliaždené listy prikladáme na uštipnuté miesta hmyzom, čaj pomáha pri chronických bronchiálnych kataroch, pri nadúvaní, bolestiach hlavy a upokojuje pri vyčerpaní i depresii. Pridáva sa do ovocných šalátov, nápojov, želatíny atď.

Šalát NEVESTINO ESO

Šalát pre 8 osôb: 8,30 €

• 30 dkg diétnej salámy (jemná saláma alebo šunka)
• 1 konzerva kukurice (340g)
• 1 konzerva ananásu (560g)
• 1 pohár zaváraného zeleru (330g)
• 1 pór
• 5 vajec uvarených natvrdo
• 20 dkg tvrdého syra
• 3 kyslé smotany
• pol lyžičky soli, trošku vegety, trošku pálivej papriky
• 1 celý krájaný chlieb