Medovníky



 


Medovníky (rozpočet na 3 medovníkové chalúpky a zopár medovníkov)

Do hrnca dáme

– 60 dkg hladkej múky špeciál
– 3 lyžice mlieka alebo vody
– 2 celé vajcia
– 2 žĺtky (bielky si necháme na sneh na zdobenie)
– 1 kávová lyžička škorice
– 1 lyžička perníkového korenia
– 2 kopcovité lyžice Granka
– 1 lyžička sódy bikarbóny
– 2 lyžice medu (nie veľa lebo sa lepí cesto)
– 1/2 dcl oleja
– 30 dkg kryštálového cukru

Rúru vyhrejeme na 180 °

Postup:
Toto všetko necháme zovrieť nad parou a vylejeme do vandlíka, kam postupne pridávame 60 dkg hladkej múky špeciál. Vo vandlíku dobre spracujeme, dáme na vymúčenú dosku a ešte spracujeme. Necháme aspoň polhodinu stáť a potom rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Medovníky dáme na vymastený plech a pred pečením potrieme studenou vodou. Pečieme vo vyhriatej rúre 5-7 minút. Keď ich vyberieme, potrieme ich celým vajcom.

Sneh na zdobenie:

Na jedno bielko dáme 25-27 dkg práškového cukru. Pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy a jednu lyžičku Solamylu.